De wereldkampioenschappen
Shanghai, dat is de locatie waar in 2019 de wereldkampioenschappen wushu zullen plaatsvinden. De wedstrijd wordt om de twee jaar gehouden. Dit jaar telt de ‘’ 15th World Wushu Championships ’’ ruim 13.000 atleten uit meer dan 100 verschillende landen. De beste atleten worden uitgekozen om hun land te vertegenwoordigen op dit glorieuze evenement. Zowel Taolu (vormen) als Sanda (sparren) zijn onderdelen van deze wedstrijd.
Danla naar het WK
Dan Mihai Radulescu, Danla’s wushu atleet doet dit jaar voor het eerst mee aan het wereldkampioenschap met de Taolu onderdelen Chanquan (lange vuist) en Jianshu (recht zwaard). ‘’Het is een geweldige ervaring om mee te doen aan zo een grote wedstrijd. Het zijn immers de wereldkampioenschappen.” vertelde Dan Mihai Radulescu. Al maanden bereid hij zich samen met zijn coach Dan Radulescu voor op dit evenement. Uuren lang staan zij samen in de zaal te trainen om het beste uit de vormen te halen.
Mijn kung fu carrière bestond tot begin 2018 alleen maar uit traditionele shaolin kung fu. Wushu is sierlijker en maakt gebruik van strakkere lijnen zodat het beter kan worden beoordeeld door de Jury. De bewegingen worden ook groter uitgevoerd in vergelijking met Shaolin kung fu. Hier zijn de bewegingen kort explosief. Toch zijn er veel overeenkomsten met de twee vormen van kung fu. Hierdoor heb ik in twee jaar toch mee kunnen doen aan de 15th World Wushu Championships. Een droom die uit komt.
Danla Shaolin Kung Fu – 15th World Wushu Championschips 2019
De voorbereiding
Na een fixe nachtrust in het hotel is het tijd voor de voorbereiding. De wedstrijd is verdeeld over vijf dagen. De categorieën waar Dan aan mee doet vinden plaats op de tweede en derde dag. Chanquan is zijn eerste categorie gevolgd door Jianshu de dag erop.
De voorbereiding voor het doen van je evenement is cruciaal. Timing is dan ook van groot belang. Kom je te laat? Dan loop je het risico dat je zonder warming-up de mat op moet of zelfs je beurt mist. Kom je te vroeg? Dan is de kans groot dat je versuft raakt of dat je jezelf oververmoeid tijdens de warming-up. Dit allemaal beinvloed je prestatie en dus ook je eindresultaat.
De mat op
De voorbereiding ging goed, wushu pak is aan en nu wachten voor je de mat op mag. Je hart klopt in je keel, je handen beginnen te zweten en je voelt de adrenaline door je aderen stromen. Dit is het moment denk je bij jezelf. Een begeleider roept je naam en je mag de mat op. Nog een keer haal je diep adem, en daar ga je.
Twee minuten, dat is hoe lang een gemiddelde atleet op de mat staat. Voor je het weet is het voorbij en sta je te wachten op je score.
‘’Hartstikke tevreden ben ik over mijn prestaties!’’, zegt Dan. Met een 8.653 voor Chanquan en een 8.496 voor Jianshu weet hij een 49e en een 25e positie te bemachtigen. Nu nog een paar dagen genieten van het mooie Shanghai en dan weer terug naar huis om deze mooie prestatie te vieren met alle supporters!