The 4th Huangshan International Wushu Competition 2019


Na drie weken te hebben deelgenomen aan het Wushu zomerprogramma van Shanghai University of sports (SUS), krijgen Bas de Groot en Dan Mihai Radulescu de mogelijkheid om mee te doen aan The 4th Huangshan International Wushu Competition 2019.

Shanghai University of Sport (wushu)

Bas en Dan vlogen begin maand juli 2019 naar Shanghai, China. Gedurende één maand zouden zij hier wushu te trainen bij Shanghai university of sports. Slapen deden zij in de school-slaapzalen waarna zij zouden eten in de school kantines. Na een goed ontbijd was het tijd voor de eerste wushu les. Om 9.00 uur stonden zij samen met alle andere leerlingen in één van de trainingszalen klaar voor de training. De eeste training van de dag is altijd wat rustiger dan de tweede en wordt dan ook meer de nadruk gelegd op techniek. De tweede training van de dag werd vooral gebruikt voor het beoefenen van de vormen.

Na ongeveer een week trainen kwam de begeleider van de zomerschool naar een van de wushu lessen. Hij vertelde hier na afloop van de les aan de groep dat er een Wushu competitie plaatsvond in drie weken tijd. Vrijwillig mocht je je opgeven om deel te nemen met de vormen die je beoefende. De wedstrijd was in Huangshan (+/- 5 uur rijden van Shanghai). Een wedstrijd in China doen en een nieuwe stad bezoeken zagen zij wel zitten. Maar dat zou ook betekenen dat zij een week aan les zouden missen bij de Universiteit. Na even denken en overleggen was de keuze snel gemaakt. Bas schreef zich in met de traditionele vormen Shaolin Quan en Yin Shou Gun. Dan besloot zich in te schrijven met de moderne vormen Chan quan 3e set en Jianshu 1e set.

Hunangshan

Drie weken verder stappen zij na een lange rit uit de bus in Huangshan voor het hotel waar zij verbleven. Deze was versierd met vlaggen en banners waarop ”The 4th Huangshan International Wushu Competition” stond. De atleten voor de wedstrijd werden hier overduidelijk verwelkomd en verbleven hier. De wedstrijd zou pas na twee dagen plaats vinden.  Morgen staat al een groepsreis gepland naar het Huangshan gebergte dus zij hebben alleen vandaag om de stad te verkennen. Daar maakte zij optimaal gebruik van door een van de oudere winkelstraten te bezoeken. Een mooi gezicht.

De volgende dag vertrokken zij in de bus naar het Huangshan gebergte. Daar zouden zij van de voet van de berg met de kabelbaan naar boven moeten. Boven aangekomen begrepen zij al snel waarom dit als een van de mooiste gebergtes in China word gezien. De wandeling bestond vrijwel alleen maar uit traptredes en bracht je langs de mooiste plekken met uitzicht over het gebergte. Na een lange adembenemende wandeling werd het tijd om weer terug te gaan. Het was immers de volgende dag dat de wedstrijd zou plaatsvinden en het is van belang dat zij goed uitgerust zijn.

 

The 4th Huangshan International Wushu Competition 

Na zich te hebben klaar gemaakt en goed te hebben ontbeten vertrokken zij naar de wedstrijd. Bij de zaal aangekomen zien zij dat de wedstrijd internationaler is dan dat zij eigenlijk dachten. ”Wij hadden misschien een paar verschillende landen verwacht ”, zegt Dan.  Aan de wedstrijd deden 25 landen mee. De zaal was groot en er waren vier matten. Allemaal gevuld met atleten die zich aan het opwarmen waren. Zij werden gebracht naar een aparte kamer waar zij zich mochten omkleden waarna het tijd was voor de warming up. Het duurde niet lang of er werd omgeroepen dat de openingsceremonie snel van start zou gaan.

Net als gewoonlijk werd er gevraagt om een opstelling per land. De openingsceremonie bestond uit toespraken van de organisatie committee en een eed die werd afgelegd door een vertegenwoordiger van de juryleden gevolgd door een eed die werd afgelegd door één van de atleten als vertegenwoordiger. De eed werd afgelegd om een goed en eerlijk toernooi aan te sporen.

Na de openingsceremonie was het tijd voor de wedstrijd. Bas en Dan waren vrij snel achter elkaar aan de beurt. Bas was de eerste van de twee die mocht beginnen met zijn handvorm gevolgd door Dan.  
‘’Het is vreemd om in dit klimaat te presteren. Het is zo anders dan het koude Nederlandse klimaat dat wij gewend zijn. Het is in China veel benauwder en warmer dan in Nederland. De vormen gingen dan ook wat moeizamer en de spieren voelden wat zwaarder aan. ‘’ zegt Dan.
Na even pauze mochten zij al gouw weer verder met voor Bas Yin Shou Gun en voor Dan Jianshu.

De resultaten 

Zowel Bas als Dan vielen in de prijzen. Bas won die dag een zilveren medaille voor zijn Shaolin Quan (vuistvorm) en een gouden medaille voor zijn Yin Shou Gun (stokvorm).  Dan won een zilveren medaille voor zijn Jianshu (rechtzwaard) en een gouden medaille voor zijn Chanquan (vuistvorm).